ANTALYA ÇATI İZOLASYON
Çatı izolasyonu şansa bırakılmayacak kadar ciddi bir uygulamadır. Binalarda yağmur ve kar sularından korunmak için çatı izolasyonu olmazsa olmazlardandır. Kaliteli izolasyon malzemesinin kullanılmasının yanında işçilik çok daha önemlidir. Ne kadar kaliteli malzeme kullınılırsa kullanılsın, işçilik sağlam yapılmadıysa maalesef yapılan uygulama hep hüsranla sonuçlanır.
Daha en başından yapılan hatalı işçlik nedeniyle daha sonra yapılacak çatı izolasyon tamiratında maliyetler oldukça yükselmektedir. Kısacası uygulamayı yapacak firmanın ve ustanın seçiminde çok dikkatli olunmalıdır.
Çatı İzolasyon Ustası ve Malzeme Seçimi
10 yıllık çatı izolasyon tecrübemde su alan birçok çatı tamiratı yaptım. Çoğunluğu ustalık hatasından kaynaklanıyordu. Bazılarında ise işçilik sağlam yapılmıştı ancak bu sefer de malzeme kaliteli olmadığı için problem yaşanmıştı. Dolayısıyla kaliteli malzeme + işçilik ikilisine azami özen gösterilmelidir. Kesinlikle piyasadaki en iyi malzeme kullanılmalı diye bir şart yok orta kalite bir malzeme, kaliteli işçilikle uygulandığında kesin çözümler sunabilir. Kullanılacak malzemenin kalitesi, uygulama yapılacak çatıya göre değişkenlik gösterir. Örneğin eğimli bir çatı ile teras çatılar için kullanılacak malzeme kalitesi değişkenlik gösterir.
Çatı İzolasyonunda En Yaygın Kullanılan Malzemeler
- Membran
Membran, halk arasında şıngıl diye de adlandırılan, çatı izolasyonunda en yaygın kullanılan bitüm esaslı bir malzemedir. Ateşle yapıştırılır. Polyester keçeli, cam tüllü, 2 mm, 3mm ve 4mm kalınlık seçenekleri vardır. Piyasada en yaygın kullanılanı 3mm ve polyester keçeli olanıdır. Beton çatılara, osb üstüne, teras çatılara, temel ve perde izolasyonlarında yaygın olarak kullanılır. Kalitesi ne kadar iyi olursa olsun uygulaması hatalı yapılırsa iyi sonuç vermez. Özellikle toprağın ve betonun altında kalan kısımların tamiri çok fazla maliyetlidir, o yüzden uygulama yapacak ustanın seçiminde dikkatli olunmalıdır.
- Arduaz
Arduaz, yine halk dilinde şıngıl diye de adlandırılan, membranın üzerine kum serpilerek renklendirilen, çatı izolasyonunda en yaygın olarak kullanılan bitüm esaslı bir izolasyon malzemesidir. Membranda olduğu gibi arduaz da ateşle yapıştırılır. Genellikle 4mm kalıınlığında ve kırmızı renk olanı piyasada yaygın olarak kullanılır.
Renkler
Beyaz, yeşil, gri, siyah, mavi renkli olanları da vardır. Beton çatılara, osb üstüne, teras çatılarda kullanılır.
Uygulama
Membranın üzerine koruma amaçlı yapıştırılır, eğimli çatılarda tek başına su yalıtım malzemesi olarak kullanılabilse de ilerleyen zamanlarda ek yerlerinden açılmalar oluşacağı için uygulamanın yapıldğı alan su almaya başlar. Teras çatılarda, düz alanlarda tek başına su yalıtım malzemesi olarak kullanılması su yalıtımına hiçbir fayda sağlamaz, gereksiz zaman ve para maliyeti oluşturur. O yüzden membranın üzerine uygulanması her zaman çok daha iyi sonuç verir. Eğimli alanlarda, geçici olarak su izolasyonu yapılması gerektiği zamanlarda membran olmadan tek kat olarak uygulanabilir. Kalitesiz olanının seçilmesi halinde uygulama esnasında yüzeyde siyahlanmalar oluşur ve bu da hoş bir görüntü oluşturmaz. Ayrıca kalitesiz olanlarında ilerleyen zamanlarda doğa koşullarına bağlı olarak kısalmalar meydana gelir, sonuç olarak ek yerlerinde açılmalar oluşur. Uygulamasını yapacak çatı izolasyon ustasının seçiminde en az malzeme seçimi kadar titiz davranılmalıdır.
- Osb Levha
OSB, ağaç parçacıklarının tutkal ya da başka bir yapıştırıcıyla birbirine preslenerek yapıştırılmasıyla oluşturulur. Ölçüleri 122cmx244cm şeklindedir. Kalınlığı ise 8-18 mm arasında değişmektedir. Suya dayanıksızdır, boyanarak kısmen de olsa dayanıklı hale getirilebilir. Birkez yağmur altında ıslanma payı vardır, ikinci ıslanmada ise şişme ve kabarma yapar, kullanılmaz hale gelir.
Uygulama
Çatılara uygulama yaparken çatı yüzeyinde su birikintilerinin olmamasına dikkat edilmelidir. Su birikintileri varken uygulama yapılması halinde, ilerleyen zamanda buharlaşan sudan etkilenerek kabarmalar yapar ve çatı dalga dalga gözükmeye başlar. Bu durumla özellikle kış aylarında karşılaşılır. Su birikintisi varken uygulama yapılmas gerekiyorsa, çatı havalandırması konulması gerekir.
Uygulama Alanları
Bina çatı kaplamaları, mağaza dekorasyonu, ambalaj sanayisi,
duvar kaplamasında, siding altında, zemin döşemeleri v.b alanlarda kullanılır.
- Şıngıl, Shingle, Quick Şıngıl
Quick Şıngıl
Şıngıl (Shingle), ayrı ayrı parçalardan oluşan ve üst üste döşenen bir çatı yalıtım malzemesidir. Eğimi yeterli olan çatılarda kendi özel çivisi ile çakılabilir. Daha az eğimli olan çatılarda ise ateşle yapıştırılıp uygulanmalıdır, aksi halde çivi diplerinden su kaçağı olabilir.
Şıngıl Çeşitleri
Dragon, Yonca, Petek, Yuvarlak, Quick Şıngıl
Uygulama Şekli
Şıngıl tek tek yaprak şeklinde döşenir, çatıya ayrı bir estetik katar.
Yaprakların alt kısımları çok iyi yapıştırılmazsa fırtınalı havalarda kopar ve bu da çatının estetiğinin bozulmasına neden olur. Bu durum en çok da kamelya, pergole ve sundurmalarda gözlenmektedir. Alınlara gelen kısımların yaprakları iyice yapıştırımadığı için kopmalar meydana gelmekte. Eğer mümkünse alın kısımlarını şıngıl uygulaması yapılmamalıdır.
Quick Şıngıl
Quick Şıngıl için, şıngıl desenli arduaz diyebiliriz. Arduazın üzerine şıngıl desenleri üretim aşamasındayken işlenir, uygulama yaparken membran ve arduaz gibi ateş yapıştırılarak uygulama yapılır. Uygulama sonucunda ise şıngıl görünümü elde edilir.
REFERANSLAR
HİZMET BÖLGELERİ
-
Antalya
-
Muratpaşa
-
Konyaaltı
-
Lara
-
Kepez
-
Aksu
-
Döşemealtı
-
Varsak
-
Kemer
-
Serik
-
Manavgat
-
Alanya
-
Göynük
-
Beldibi
-
Elmalı
-
Korkuteli
-
Gebiz
-
Gazipaşa